گرچه ریفلاکس به دلایل زیادی ایجاد میشود و نمیتوان تنها یک دلیل برایش برشمرد، اما به نظر میرسد عادتهای نادرست غذایی و تغییر بیشتر سبک زندگی در دهه اخیر یکی از عوامل مهم ایجاد این بیماری است.
به گزارش
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، احساس سوزش در قسمت تحتانی قفسهسینه همراه با ترشکردن و احساس تلخی در دهان و گلو را در اصطلاح عامیانه «سوزش سر دل» میگویند. البته به این بیماری، «بازگشت اسید معده به مری» نیز گفته میشود.
سوزش سر دل میتواند پس از خوردن یک غذای سنگین یا هنگام خواب برای مدت چند دقیقه یا چند ساعت احساس شود. دلیل این بیماری بستهنشدن دریچه بین مری و معده است؛ در نتیجه اسید معده به سمت مری برمیگردد که همان «ترش کردن غذا» است. این اسید مری را تحریک میکند و سبب درد و سوزش سر دل میشود.
خواب و ریفلاکسحدود سه تا چهار ساعت پس از غذا خوردن بیدار بمانید و نباید بلافاصله پس از خوردن غذا بخوابید. بیشتر پزشکان توصیه میکنند هنگام خواب سر را 30 درجه بالا ببرید تا اسید به معده برنگردد یا دردی را هنگام خواب برای بیماران ایجاد نکند. برای این کار میتوانید سر تختخواب خود را 15 تا 25 سانتیمتر بالاتر بیاورید.
همچنین راهحل سادهتر این است که میتوانید زیر سر و شانه چند تا بالشت بگذارید. بهطور کلی زاویه سر و بالش را طوری تنظیم کنید که بیشترین احساس راحتی را داشته باشید.
مراقب این خوراکی ها در شب باشید
ـ افراد مبتلا به بیماری ریفلاکس نباید تخممرغ، غذایهای چرب و سرخکرده، پیتزا و غذاهای آماده، چای، قهوه، مرکبات، ادویهها، غذاهای سنگین و حجیم، نوشابه، گوجهفرنگی یا آب گوجهفرنگی مصرف کنند.
ـ قهوه میتواند موجب سستشدن مری و برگشت اسید معده شود. از سویی دیگر، ممکن است کافئین، مخاط ریه را تحریک کند و در بین کسانی که مبتلا به ریفلاکس معده هستند، باعث التهاب ریه شود.
ـ افراد مبتلا باید از تمام نوشیدنیهای گازدار اجتناب کنند؛ زیرا این نوشیدنیها احتمال نفخ را افزایش میدهد و نفخ نیز روی اسفنکتر مری تأثیری منفی دارد.
ـ بعضی از بیماران نیز به مصرف شیر حساسیت نشان میدهند؛ زیرا شیر حاوی چربی، پروتئین و کلسیم است؛ سه عنصری که باعث تحریک و تولید اسید معده میشود.
ـ بعضی از پزشکان براین اعتقادند که مصرف ادویهها و گیاهان معطر توانایی تحریک بیشتر مخاط مری را دارند و احساس سوزش معده را تشدید میکنند.