مقایسه ظروف یکبار مصرف کاغذی و پلاستیکی
همان طور که می دانید میل به آسایش و رفاه در انسان او را به سمت پیشرفته تر شدن سوق می دهد، طوری که هدف اصلی از هر اختراعی رسیدن به رفاه بیشتر می باشد. تولید ظروف یک بار مصرف پلاستیکی و کاغذی نیز همین هدف را دنبال می کند.
عدم نیاز ظروف یکبار مصرف به شستشو، یکی از اهداف مهم افراد مصرف کننده از این نوع ظروف می باشد.
استفاده از ظروف پلاستیکی و کاغذی یکبار مصرف اگرچه رفاه نسبی را برای انسان ها ایجاد کرده است، اما اگر خوب بنگریم می توانیم معایب آنها را متوجه شویم و با آگاهی از این محصولات استفاده کنیم.
آمارها حاکی از این است که تولید کاغذ از سال 1960 تا 2007 بیش از 300 درصد افزایش داشته است. این داده ها برای پلاستیک بسیار تکان دهنده تر می باشد و اکثر این ظروف پس از یک بار استفاده، به دور انداخته می شوند و مصرف دیگری ندارند.
مقایسه ظروف یکبار مصرف کاغذی و پلاستیکی
1- یکی از مهم ترین ویژگی های ظروف و لیوان های کاغذی یکبار مصرف قابلیت تجزیه است، ولی لیوان های پلاستیکی یکبار مصرف تجزیه پذیر نیستند و سال های بسیاری طول می کشد تا شاید تجزیه شوند. همین امر، نگرانی افراد مسئول را برای تولید انبوه محصولات پلاستیکی افزایش داده است.
2- محققان اعلام کرده اند که نوشیدن هر نوع نوشیدنی گرم و سرد در لیوان های کاغذی یکبار مصرف اشکالی ندارد. لیوان های کاغذی اغلب نوعی پوشش مومی شکل به دور خود دارند تا دوام آنها افزایش یابد و کیفیت موادی که داخل آنها ریخته می شوند تغییر نکند.
3- توصیه می شود که از مصرف نوشیدنی های داغ و گرم در ظروف و لیوان های پلاستیکی یکبار مصرف خودداری کنید .برخی از کارشناسان معتقدند که در اثر گرما ممکن است برخی از مواد شیمیایی و سمی و سرطان زا از محصولات پلاستیکی وارد محتویات نوشیدنی شود و به بدن فرد وارد شود و زمینه مناسبی را برای ابتلا به انواع سرطان ها ایجاد کند. اما برخی کارشناسان این مطلب را قبول ندارند.
اگر به سلامتی خودتان اهمیت می دهید، به دلیل احتمال خطری که در اثر مصرف نوشیدنی یا غذای داغ در ظروف و لیوان های پلاستیکی ایجاد می شود، از این کار خودداری کنید
4- از لحاظ قیمت و هزینه، محصولات و ظروف ساخته شده از کاغذ به نسبت گرانتر از محصولات پلاستیکی هستند اما باید در نظر داشت که با وجود گران تر بودن، حفظ سلامتی انسان ها از هر چیز مهم تر می باشد.
5- لیوان های کاغذی در مقایسه با لیوان های پلاستیکی گرما را کمتر از خود عبور می دهند. بنابراین هنگامی که نوشیدنی داغ در داخل لیوان کاغذی ریخته می شود، راحتتر می توان آن را در دست گرفت.
نکته
بسیاری از محققان استفاده همیشگی از ظروف شیشه ای را پیشنهاد می کنند. علت های مختلفی برای این پیشنهاد وجود دارد.
مهم ترین آن، قابل برگشت بودن شیشه به محیط زیست و تجزیه پذیری آن می باشد.
علت بعدی قابلیت بازیافت شیشه است. به طور گسترده در سراسر دنیا کارخانجات زیادی برای بازیافت و تبدیل شیشه به محصولات دیگر وجود دارند.
علت مهم دیگر آن، حفظ سلامتی انسان هنگام استفاده از آن می باشد. در لیوان های شیشه ای مجاز به استفاده از نوشیدنی های گرم و سرد می باشیم، بی آنکه کیفیت نوشیدنی کم شود.
نکته حائز اهمیت این است که کیفیت شیشه های بازیافتی نسبت به شیشه هایی که به طور مستقیم از مواد خام تولید می شوند، تغییر چندانی نمی کند و محصول نهایی کیفیت خود را حفظ می کند.
حفظ سلامتی هنگام مصرف ظروف یکبار مصرف
1- سعی کنید غذاهای خود را در ظروف پلاستیکی گرم نکنید. اگر ظروف پلاستیکی خود را برای گرم کردن غذا داخل ماکرویو قرار می دهید، حتما به قابلیت استفاده از آن در ماکروویو دقت کنید.
2- در موقع شستشوی ظروف پلاستیکی، از مواد شیمیایی قوی برای این کار استفاده نکنید ممکن است موادشیمیایی این ظروف آزادشده و وارد غذا شود و مشکلاتی را برای سلامتی افراد به وجود آورد.
3- هرگز به طور دائم و همیشگی از ظروف پلاستیکی و کاغذی استفاده نکنید. انتخاب ظروف شیشه ای برای استفاده مداوم در منزل بهترین گزینه می باشد.
4- برخی از ظروف پلاستیکی حاوی بیسفنول می باشند که ماده ای سمی است و ایجاد سرطان می کند و عوارض مختلفی را برای سلامت بدن دارد. بنابراین قبل از خرید ظروف پلاستیکی به این نکته توجه کنید.
برخی کارخانجات اسباب بازی نیز از بیسفنول در تولید عروسک و وسایل بازی برای کودکان استفاده می کنند که بسیار نگران کننده می باشد.
از عوارض و ناهنجاری هایی که به علت بیسفنول ایجاد می شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- بلوغ زودرس و رشد بیش از حد سینه ها در دختران
- بزرگ شدن غده پروستات در مردان
- کم شدن تعداد اسپرم و کاهش کیفیت اسپرم هادر مردان
- تغییر فعالیت سیستم ایمنی
- تغییر خلق و خوی و بروز پرخاشگری و تندخویی در افراد
- به وجودآمدن رفتارها و خلق وخوی جنس مخالف در فرد
- تغییر عملکرد هورمون ها و کاهش ترشح هورمون تستوسترون (هورمون مردانه)
زهره لطیفی
بخش سلامت تبیان
:: موضوعات مرتبط:
سلامتی ,
,
:: بازدید از این مطلب : 1296
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0